5G houdt eigenlijk niets anders in dan een ‘quantum leap’ in de evolutie van communicatie. Daar waar we al blij waren met de uitgebreide mogelijkheden van 4G als draadloos communicatienetwerk, zal 5G onze wereld doen veranderen. In deze blog de vijf redenen waarom 5G de wereld zal veranderen.

1. Ongekende snelheid

5G zal snelheden bieden die veel hoger zijn dan die van 4G. Momenteel biedt 4G download snelheden van maximaal 100Mbps, ongeveer vijf keer de snelheid van 3G. LTE-A, een geavanceerde versie van LTE (Long Term Evolution, de technologie die het mogelijk maakt om 4G aan te bieden), die compatibel is met de meeste moderne telefoons, kan draadloos snelheden bieden van 225 tot 300Mbps.

Ter vergelijking: 5G belooft snelheden van maximaal 10Gbps. Dat is circa 33x sneller dan LTE-A, circa 100x sneller dan 3G. Om dat in een context te plaatsen: de beste gangbare bedrade home internet verbindingen presteren gewoonlijk maximaal 1Gbps, en dat is ergens tussen de 10% en 20% van de snelheid van 5G.

Het geplande 5G-netwerk krijgt ook een veel hogere bandbreedte. Deze groei in capaciteit zorgt ervoor dat er meer apparaten tegelijkertijd kunnen verbindingen met dezelfde antenne, waardoor de verbinding van je smartphone stabiel blijft op drukke plaatsen zoals luchthavens en muziekfestivals. Nu duikt de snelheid van 4G bij grote druk omlaag.

2. Compleet draadloos

Stel je voor dat je een groot, flinterdun 5G-compatibel flat screen alleen maar hoeft aan te sluiten op het elektriciteitsnetwerk. Dat het enige snoer dat je nodig hebt, de stroomstekker is. Je hoeft geen ‘kastje’ meer aan te sluiten, je logt gewoon in op je verschillende video accounts en kijken maar.

De hoge snelheid van 5G zal het einde betekenen van het huidige distributiemodel van de bedrade kabeltelevisie en zal dus ook enorme impact hebben op de content licenties. Met elk 5G device zal je uitermate aangename high-resolutie video’s af kunnen spelen. Zelfs als een aanbieder video zal kunnen leveren in de uiterst scherpe 8K-resolutie, zal dat kunnen zonder horten en stoten, en zonder dat de beeldkwaliteit minder wordt.

5G zal een enorme impact hebben op het bolwerk voor sponsorship modellen, nieuwe manieren om de prijs van content te verlagen en zelfs nieuwe manieren om de kosten voor een 5G-abonnement te verlagen.

3. Superlage vertraging

De overgang van 4G naar 5G zal een grote impact hebben op de vertragingstijd. Dat houdt in dat er aanzienlijk minder frictie zal zijn tussen jou en de content waartoe je toegang wilt hebben (zender en ontvanger). 4G netwerken hebben een vertraging van ongeveer 70ms; 5G wil data leveren met minder dan 1ms vertraging. Voor applicaties die real-time controle vereisen (zoals drones), betekent dit een geheel nieuwe realiteit. Denk bijvoorbeeld ook aan het Internet of Things (IoT) en virtual reality devices.

De lage vertraging van 5G zal de vooruitgang in de ontwikkeling van zelfrijdende auto’s versnellen, omdat er al testen worden gehouden met 5G-technologieen die worden toegepast voor communicatie tussen verschillende voertuigen. Statista (een online portal voor statistiek, marktonderzoek en zakelijke informatie dat toegang biedt tot data van markt- en opinieonderzoekbureaus, evenals van zakelijke organisaties en overheidsinstellingen) voorstpelt dat in 2021 er 190 miljoen ‘connected’ auto’s op de weg zullen zijn. En juniper Research (fabrikant van netwerkapparatuur voor gebruik bij internetproviders en de grootzakelijke markt) voorspelt dat in 2022 de helft van alle nieuwe voertuigen met elkaar kunnen communiceren.

Het verbeteren van zelfrijdende auto’s is slechts het begin. Wanner de 5G-technnologie standaard wordt, zullen de mogelijkiheden ervan alleen worden beprekt door onze verveeldingskracht. Die technologieen zullen de deuren openen naar revolutionaire ‘smart cities’ en connected devices die we allen nog maar kennen van science-fiction films.

4. Providers van draadloze media zullen meer data hebben dan Facebook en Google tezamen

Mark Zuckerberg, Facebook’s CEO, getuigde onlangs voor een commissie van het Amerikaanse Congres om vragen te beantwoorden over hoe gegevens van Facebook-gebruikers in handen konden komen van kwaadwillenden.Facebook volgt, bewaart en analyseert een groot gedeelte van de data die wordt gegenereerd wanneer gebruikers interacteren met de verschillende platforms (Facebook, Instagram, WhatsApp, Facebook Messenger etc.). Net zoals elke andere

website en app waar je abonnee van bent geworden of dacht dat die gratis was. Tenzij je grote moeite hebt gedaan om dat te verhinderen, heeft Google vrijwel elke toetsaanslag op een pc, smartphone of touchscreen waarmee je op een van zijn diensten hebt ingelogd, opgeslagen en geanalyseerd.

De mogelijkheden die 5G-providers zullen hebben voor het verzamelen van data zal het inziht dat Facebook heeft in jouw digitale leven nogal oppervlakkig en simplistisch doen lijken. Als de wetgevers eenmaal een idee hebben hoeveel data verzameld kan worden middels 5G-netwerken – en waar die data voor gebruikt kan worden – zal het ‘vergrijp’ van Mark Zuckerberg’s organisatie te vergelijken zijn met het fout parkeren van een auto.

5. De Amerikaanse Overheid

Eerder dit jaar bleek uit een uitgelekt intern memo van het White House dat er plannen waren voor een gecentraliseerd, geheel Amerika dekkend 5G-netwerk dat binnen drie jaar uitgerold zou moeten zijn. Het is niet duidelijk hoe dit zou werken of wie dat zou gaan betalen. Maar het is een toekomstscenario dat de moeite van het overdenken waard is (ongeveer 2 seconden lang). Overigens is in Groningen het eerste 5G-lab ter wereld in een plattelandsomgeving geopend.

Zeer binnenkort verwacht

De verwachting is dat 5G pas in 2020 algemeen beschikbaar is (ook in Nederland), maar in Amerika hebben Verizon, T-Mobile en AT&T al plannen aangekondigd om later dit jaar al te beginnen met het uitrollen van 5G-netwerken. Deze netwerken zullen het eerst in grotere steden te vinden zijn, pas later in de buitengebieden.

Voor wat betreft de 5G-technologie voor consumenten worden de eerste 5G smartphones later dit jaar in de winkels verwacht (of begin 2019).

5G komt er aan en zal je wereld totaal op zijn kop zetten, dus het wordt hoog tijd om een 5G-strategie te bepalen. Eind volgend jaar worden in Nederland de 5G-licenties geveild. De technologie is er al vrijwel klaar voor, de devices zijn binnenkort verkrijgbaar.